Работа | Цигулка | Пловдивска
филхармония
| Пловдивска
опера
| Верди
фестивал


нтичният театър в Пловдив, по-известен като "Arrena di Trimona", е построен е в началото на II-ри век по времето на император Траян.
По официални данни той разполага с 3000 места и 400 кв.м. сцена, на която са се изявявали най-разнообразни като жанрове и известност изпълнители и състави. Няма да ги изброявам, тъй като това би ми отнело много време, справки и място.

Започнах с малко история, за да ви запозная с мястото където се провежда Верди фестивала. Това се случва обикновено през втората половина на месец юни. Тази година (2003) беше неговото XXVII издание. Както можете да предположите на този фестивал се изпълняват опери на великия италиански оперен композитор Джузепе Верди.

По традиция Верди фестивала завършва с оперен концерт "Най-хубавото от Верди".Тъй като от скоро ( откакто ни "реформираха" в ОФД ) участвам в този фестивал и съответно във финалния концерт, с изненада установих, че половината от "Най-хубавото от Верди" е писано от други композитори - Пучини, Доницети, Леонкавало, Бизе и др.( В интерес на истината, тази година концерта, с който закриваме фестивала се казваше "Гала концерт", но това, смятам, е за по-голяма помпозност, отколкото за да замажат конфунзната, според мен, ситуация. Както и да го нарекат, концерта си остава в рамките на Верди фестивала.) За да не изглеждам глупаво (пък и да не се набивам в очите на ръководството), не съм питал за съображенията така да се съставя програмата, но това не ми пречи да изкажа и споделя с вас някои свои мисли за това:
  • Напълно отхвърлям мисълта, че не съм внимавал в часовете по История на музиката, и че някои от произведенията на Верди са писани от други композитори.

  • Възможно е най-хубавото от Верди да не е достатъчно , за да се проведе концерт изцяло от негови арии.

  • На принципа "Едно си баба знае - едно си бае", казано другояче "К'вот знайм - т'ва пейм", всеки от участниците пее това което знае, много важно, че не е от Верди!(Забелязал съм, че някои всяка година пеят едно и също!)

  • Това е плах опит да се промени съдържанието на фестивала.

От гореизложените мисли първите две са несъстоятелни и абсурдни, най-вероятна е комбинация между последните две, а най-много смисъл, според мен има в последната, защото на фестивала всяка година се играят между 6 и 8 опери, като единственото разнообразие е различната им последователност. Чудно е, на мен поне, как все още имаме публика! Не им ли омръзна всяка година едно и също?!

Може-би е дошло време Верди фестивала да стане просто Фестивал на оперната музика, а защо не въобще на музиката - така ще могат да се играят и поставят не само Вердиеви опери. От това, смятам, би спечелила най-много публиката, като същевременно и за нас, изпълнителите, би било разнообразие ...